Terug naar overzicht

Terug naar een gezond & energiek leven!
Voor baby’s, kinderen & volwassenen.

stay informed

Verkoudheden bij baby's & kinderen

Verkoudheid genezen bij je baby en kind

Verkoudheden worden veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Je kindje kan hier gedurende een paar weken last van hebben omdat hun immuunsysteem nog niet zo sterk is als dat van een volwassene. Er zijn gelukkig eenvoudige handelingen die je als ouder kan toepassen om je kindje snel beter te doen voelen. We bespreken ook enkele tips om verkoudheden te vermijden.

Verkoudheden bij baby’s, peuters & kleuters

Baby’s zijn bijzonder vatbaar voor verkoudheden omdat ze er nog geen immuniteit tegen opgebouwd hebben.
Borstvoeding geeft baby’s wel een zekere mate van bescherming, vooral wanneer de moeder al enige weerstand heeft tegen een bepaald verkoudheidsvirus.

Als kinderen de eerste keren naar de crèche of de kleuterschool  gaan, krijgen ze dikwijls de ene verkoudheid na de andere omdat ze voortdurend in contact komen met verschillende virusstammen.

Wat je kan doen om verkoudheden te bestrijden

Natuurlijke middelen kunnen zeer effectief zijn bij het in bedwang houden van verkoudheden, evenals bij het verlichten van symptomen.

Hulpmiddelen op basis van KRUIDENGENEESKUNDE

Tegenwoordig vinden we in de winkels natuurlijke ingrediënten uit alle hoeken van de wereld. Sommige kruiden hebben een sterke therapeutische werking en zijn ideale en eenvoudige huismiddeltjes voor eerste hulp, alledaagse kwalen, chronische aandoeningen, het versterken van het lichaam en preventieve behandeling. 

Kruidengeneeskunde verschillende kruiden zoals kamille, lavendel etc

Bij de eerste symptomen van een verkoudheid kan thee van kamillebloemen rustgevend en ontstekingsremmend werken. Voeg daar nog wat citroensap aan toe want dat versterkt het immuunsysteem. Zoet de thee met een lepeltje honing (vanaf 1 jaar) om de genezing te bevorderen en de keel te verzachten.

Veel baby’s en kindjes hebben bij een verkoudheid niet alleen een loopneus, maar ook tranende ogen.
Ogentroost (Euphrasia officinalis) biedt hier verzachting en verkoeling. Het droogt letterlijk de tranen, stilt de pijn en bestrijdt ontstekingen. Maak een aftreksel van Ogentroostkruid. Drenk watten in het aftreksel, knijp het overtollig vocht eruit en leg ze op beide ogen.

Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) werkt als een natuurlijk antibioticum. Het helpt verkoudheden verlichten en voorkomen door het immuunsysteem van het lichaam te versterken.

Hulpmiddelen op basis van AROMATHERAPIE

Het woord aromatherapie betekent behandeling door middel van geuren. Geconcentreerde plantenoliën, ook ehterische oliën genoemd, worden gebruikt om de lichamelijke en emotionele gezondheid te verbeteren en de balans van de baby’s en kinderen te herstellen.

Wist je dat een van de algemene kenmerken van alle etherische oliën is dat ze zeer sterk ontsmettend zijn en zelfs in staat zijn bacteriën, virussen en schimmels te doden?

Meer en beter dan om het even welk andere natuurlijke geneeswijze is aromatherapie geschikt bij aandoeningen van de luchtwegen. 

Wil je weten hoe je de algemene weerstand kan versterken met natuurlijke middelen? Kindje Gezond  is een handige gids, die heel helder en begrijpelijk beschrijft hoe je de weerstand kan versterken en de vitaliteit kan herstellen.

 

Verstuiven van etherische oliën

De whisper is een verstuiver van het aerosoltype. De etherische olie wordt in de vorm van minuscule druppeltjes in de atmosfeer gebracht. Door dit systeem wordt de etherische olie optimaal in de bloedstroom opgenomen. Het is daarom ook geschikt voor de allerkleinsten.

De whisper verstuiver

Welke etherische oliën worden gebruikt voor welke leeftijd: zie boek "Kindje Gezond"

Je kunt baby en kind in zekere mate beschermen tegen het oplopen van een verkoudheid via iemand anders. Doe in een verdamper 2 druppels olie van tea tree (Melaleuca alternifolia) en 3 druppels olie van eucalyptus (Eucalyptus smithii) en laat dit verdampen in de ruimte waar de kinderen in contact komen met andere (verkouden) mensen.

Massage en baden met etherische oliën

Omdat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, moeten ze voor massage en gebruik in het badwater altijd gemengd worden met een draagolie (bv. zoete amandelolie).

Omdat etherische oliën gemakkelijk via de huid worden opgenomen, kunnen ze door uitwendig gebruik de inwendige organen en systemen van het lichaam beïnvloeden.

In mijn boek Kindje Gezond wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het gebruik van verschillende soorten etherische oliën bij baby’s en kinderen. Ondermeer voor elke leeftijd een ander aantal druppels gebruiken van de klaargemaakte massageolie of badolie.

lees de eerste tien pagina's om meer te weten over het boek Kindje Gezond. 

Hulpmiddelen op basis van GROOTMOEDERS VOLKSE KRUIDENWIJSHEID

De traditionele volksgeneeskunde zoals mijn grootmoeder ze toepaste is gebaseerd op eeuwenoude tradities. Zo probeerde men alle gezinsleden gezond te houden met eenvoudige en goedkope middelen.

Grootmoeders volkse kruidenwijsheid met kleinkinderen

Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C en helpen om infecties te bestrijden. Geef je kind dagelijks het sap van een sinaasappel, verdund met water.

Uien (Allium cepa) zijn zeer antiseptisch. Om je baby te beschermen tegen de verkoudheid van iemand anders heb je nodig: een ui, een flinke naald, een stevige draad en een platte knoop.
Snijd de ui doormidden. Prik met naald en draad van beneden naar boven door een gat van de knoop en door de halve ui; weer naar beneden dwars door de ui en door een ander gat van de knoop. Vastknopen en ophangen naast het wiegje van de baby. Vervang de ui wel regelmatig. Voor oudere kinderen: leg een halve ui op het nachtkastje en vervang die elke dag.  

Een mosterdvoetbad is een eeuwenoude remedie. 
Mosterd bevat stoffen die het lichaam verwarmen. Daardoor verbetert de doorbloeding en neemt ook de aanmaak van witte bloedcellen toe. Een voetbadje met mosterd is een echte opkikker.

Recept & bereiding: zie boek Kindje Gezond

Natuurlijke middelen verhelpen de verkoudheid

Natuurlijke geneeswijzen zijn bijzonder goed geschikt voor zieke kinderen; niet alleen omdat hun lichaam zo gunstig reageert op de natuurlijke stoffen, maar ook en vooral omdat de behandeling geen schade veroorzaakt. Deze stoffen zijn veilig, mild en betrouwbaar, en ze bevorderen een spoedig herstel. De natuurlijke middelen verlichten niet alleen symptomen, ze stimuleren bovendien de natuurlijke geneeskracht van het eigen lichaam. Zo herstellen ze de vitaliteit en vergroten de algemene weerstand.

Wil je aan de slag gaan met natuurlijke middelen? Dan is het boek Kindje Gezond een praktische gids voor een goede gezondheid voor je baby en kind.

Positieve groet,

Tine

bestel-boek-kindje-gezond-natuurlijke-geneeswijzen-voor-baby-en-kind-groot.jpg
 
Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail