Terug naar overzicht

Terug naar een gezond & energiek leven!
Voor baby’s, kinderen & volwassenen.

stay informed

Slaapproblemen bij baby's & kinderen

Baby doorslapen. Geen slaapproblemen.

Het kost de meeste ouders weleens moeite om hun baby of kind de hele nacht rustig te laten slapen. Voor jezelf en je partner is een goeie nachtrust ook heel belangrijk, het grootbrengen en opvoeden van je kindje neemt namelijk veel tijd in beslag. Van dit alles moet je dan ook kunnen recupereren. Daarom help ik jullie graag met mijn tips en ervaringen.

Doorslapen baby’s 

Jonge baby’s worden ’s nachts geregeld wakker. Dat is volkomen normaal. Hoewel sommigen al vroeg een goed slaappatroon ontwikkelen, duurt het bij anderen veel langer voor ze tijdens de nachtelijke uren echt slapen.

Een baby die borstvoeding krijgt, wordt meestal vaker wakker omdat moedermelk nu eenmaal makkelijk verteert en de baby al na drie of vier uur aan nieuwe voeding toe is.

Wanneer je overschakelt naar flesvoeding bestaat de kans dat je baby vaster zal slapen, maar het is geen garantie. Sommige baby’s zijn nu eenmaal moeilijk in slaap te krijgen en worden ’s nachts dikwijls wakker. Vaak voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij baby’s zijn luieruitslag, het doorkomen van tandjes, kolieken, ziekte, het te warm of te koud hebben. En soms hebben ze doodgewoon geen slaap...

Doorslapen peuters en kleuters

Oudere kinderen, meer bepaald peuter & kleuterleeftijd, kunnen nog steeds problemen hebben met slapen. Die slaapproblemen variëren van moeite hebben met inslapen tot wakker worden in het midden van de nacht en dus moeite hebben met vast slapen.

Ze kunnen mogelijks bezorgd zijn over gebeurtenissen op school of thuis. Voor peuters en kleuters is het vaak niet eenvoudig om alle input te verwerken en een plaats te geven.

Andere kinderen zijn bang om alleen te zijn in het donker als gevolg van nachtelijke angsten en fobieën.

Wat je kan doen aan het slaapprobleem

Naast de ouderlijke warmte die je je kind geeft en je interesse in hun dag, zijn er enkele natuurlijke middelen die hen kunnen helpen. De natuurlijke middelen helpen je baby en kind tegen het einde van de dag te laten ontspannen en zo hun fysieke of emotionele problemen te verlichten. Ze garanderen een veel betere nachtrust.

Hulpmiddel op basis van KRUIDENGENEESKUNDE

In de tijd van onze grootouders kon men in de tuin of het bos wandelen en keerde men terug met kruiden die een sterke therapeutische werking hadden. Nu hoeven we maar een winkel binnen te lopen en we vinden er natuurlijke ingrediënten uit alle hoeken van de wereld. Sommige kruiden hebben een sterke therapeutische werking en zijn ideale en eenvoudige huismiddeltjes voor eerste hulp, alledaagse kwalen, chronische aandoeningen, het versterken van het lichaam en preventieve behandeling. 

Kruidengeneeskunde thee van kamille

Een huilende baby kan worden gekalmeerd met een thee van wilde kamille, citroenmelisse of linde. Verdun 2 of 3 theelepels met een gelijke hoeveelheid water of vruchtensap en dien toe in een flesje. Geef de thee een uurtje voor het slapengaan.

Wilde kamille (Matricaria chamomilla), een van de beste kruiden voor jonge baby’s, werkt slaapverwekkend en kalmeert het spijsverteringsstelsel. Daarom is het ideaal om de opgewondenheid weg te nemen die slapeloosheid veroorzaakt.

Citroenmelisse (Melissa officinalis) kalmeert de spijsvertering. Dit kruid ontspant ook de zenuwen als er stress of angst mee gemoeid is.

Linde (Tilia vulgaris) is een ideale remedie voor kinderen. Het is mild, het kalmeert en werkt slaapverwekkend.

Wil je je baby nog verder helpen met behulp van natuurlijke middelen? Dan is het boek Kindje Gezond een praktische gids voor een goede gezondheid voor je baby en kind.

 

Hulpmiddelen op basis van AROMATHERAPIE

Aromatherpaie zijn geconcentreerde plantenoliën, ook etherische oliën (E.O.) genoemd. Die worden gebruikt om de lichamelijke en emotionele gezondheid te verbeteren en de balans van de baby’s en kinderen te herstellen.

Wist je dat een van de algemene kenmerken van alle etherische oliën is dat ze zeer sterk ontsmettend zijn en zelfs in staat zijn bacteriën, virussen en schimmels te doden?

Aromatherapie olie van lavendel

Verstuiven van etherische oliën

De whisper is een verstuiver van het aerosoltype. Door luchtdruk worden de etherische oliën in de vorm van minuscule druppeltjes in de atmosfeer gebracht en zeer snel optimaal in de bloedstroom opgenomen. Het is daarom ook geschikt voor de allerkleinsten. 

Verstuif olie van lavendel (Lavandula vera) of roomse kamille (Anthemis nobilis) in de slaapkamer. Vanaf de leeftijd van 2 maanden kan dat ook met de etherische olie van de bladeren van de bittere sinaasappel (Citrus aurantium subsp. amara). Voor baby’s ouder dan 1 jaar mag je ook geranium (Pelargonium graveolens) gebruiken. 

Citroen (Citrus limon) werkt kalmerend bij nachtmerries.
Voor kinderen vanaf 1 jaar verstuif je de etherische olie van de schil van de citroen.

Massage en baden met etherische oliën

Omdat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, moeten ze voor massage en gebruik in het badwater altijd gemengd worden met een draagolie (bv. zoete amandelolie).

Omdat etherische oliën gemakkelijk via de huid worden opgenomen, kunnen ze door uitwendig gebruik de inwendige organen en systemen van het lichaam beïnvloeden.

In mijn boek Kindje Gezond wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het gebruik van EO bij baby’s en kinderen. Ondermeer voor elke leeftijd een ander aantal druppels gebruiken van de klaargemaakte massageolie of badolie.

lees de eerste tien pagina's om meer te weten over het boek Kindje Gezond. 

Hulpmiddelen op basis van GROOTMOEDERS VOLKSE KRUIDENWIJSHEID

Van de traditionele volksgeneeskunde zoals mijn grootmoeder ze toepaste, mag je geen wonderen verwachten, maar toch kan iedereen er baat bij hebben.

Grootmoeders volkse kruidenwijsheid met kleinkinderen

Voor kinderen vanaf 4 jaar is het drinken van vers appelsap tegen bedtijd slaapverwekkend.

Wie een glaasje anijsmelk drinkt voor het slapengaan, mag volgens een oud volksverhaal zoete dromen verwachten. Anijsmelk maak je door 10 gram anijszaadjes 10 minuten te laten trekken in 1 liter warme melk (voor kinderen vanaf 4 jaar).

 

Je kindje slaapt als een roos

Maak van het slapengaan een rustig en rustgevend ritueel. Als baby’s en kinderen opgewonden naar bed gaan, zal het ze erg moeilijk vallen om in te dommelen.
 Probeer dus ongeveer een uur voor bedtijd een rustige en ontspannen sfeer te creëren én een van mijn tips toe te passen.

De slaapkamer van je baby heeft de juiste temperatuur wanneer het er tussen de 16 en 18 graden is. Frisse lucht door een open raam werkt heel kalmerend. Zorg er wel voor dat je kindje een warme pyjama draagt en/of goed toegedekt is.

Positieve groet,

Tine

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail