Terug naar overzicht

Terug naar een gezond & energiek leven!
Voor baby’s, kinderen & volwassenen.

stay informed

Reflux bij volwassenen voorkomen en behandelen

Reflux bij volwassenen met natuurlijke middelen voorkomen en behandelen

40% van de volwassenen heeft elke maand last van brandend maagzuur. Bij 1 op 10 is dat zelfs dagelijks. Vanaf 2 dagen per week spreken we van refluxziekte. Wacht niet tot het zo ver komt. 

Eindelijk is er een snel en efficiënt natuurlijk middel tegen reflux waarmee je een gezonde levensstijl kan ondersteunen.

Vanuit die filosofie schreef ik ook mijn boek met meer dan 100 natuurlijke en veilige recepten voor de gezondheid van jezelf, je partner en je kind. Je zal het zelf merken. Ook in het geval van reflux bij volwassenen is de agressieve medische oplossing vaak bron van ongewenste bijwerkingen. 

Dan liever het natuurlijke genezend vermogen van het lichaam stimuleren met de zachte kracht van de natuur. 

Wat is refluxziekte bij volwassenen?

Je kent het waarschijnlijk wel: een branderig gevoel in het midden van de buikstreek ter hoogte van het borstbeen. In het Engels noemen ze het heartburn. 

Als dat gevoel meer dan 2 dagen per week voorkomt of gepaard gaat met ontstekingen van de slokdarm, neus, keel, oren of longen, dan spreken we van refluxziekte bij volwassen. GERD in medische taal: gastroesophageal reflux disease. 

Het gevoel wordt veroorzaakt door maagzuur dat vanuit de maag, door de sluitspier (gastro-oesofageale sfincter) naar de slokdarm stroomt. 

Maagzuur is nodig voor de vertering van ons voedsel. Onze maagwand is goed bestand tegen dat zuur, maar onze slokdarm niet. Stroomt er vaak maagzuur naar de slokdarm dan krijg je ontstekingen en verhoog je de kans op slokdarmkanker

Klassieke behandeling van reflux bij volwassenen

De klassieke medische behandeling van reflux bij volwassen gebruikt 2 soorten medicijnen:

 • zuurneutraliserende middelen: bv. Rennie, Maalox, Gaviscon en Regla-pH,
 • zuurremmende middelen: bv. Zantac, Ranitidine, Axid en Pepcid en ook de krachtige protonpompremmers, ook omeprazoles genoemd.

Heel wat van die medicijnen hebben ernstige nevenwerkingen. Zeker op langere termijn. Ons lichaam heeft maagzuur namelijk nodig om ons voedsel te verteren, maar ook om de bacteriën te vernietigen die met ons voedsel in de maag terechtkomen. 

Wist je trouwens dat het ziekenfonds maagzuurremmers niet meer terugbetaalt tijdens de eerste 6 maanden dat je ze gebruikt?

Wat kan je doen tegen reflux bij volwassenen? Gezonde leefgewoonten

Een gezonde levensstijl kan een stuk helpen om brandend maagzuur te voorkomen. Probeer ze gaandeweg in je leven tot een gewoonte te maken. Als een uiting dat je houdt van je lichaam en er zorg voor wil dragen. Zo voorkom je dat een occasionele klacht een heuse ziekte wordt. 

 • Eet niet te veel ineens. 
 • Ga slapen met een lege maag. Dit wil zeggen dat je 3 tot 4 uur voor het slapengaan niet meer eet.
 • Vermijd scherpe kruiden, tomaten, knoflook, citrusvruchten, chocolade, pepermunt en vet.
 • Drink liever geen tomatensap, sinaasappelsap, alcohol, koffie en thee. 
 • Neem genoeg lichaamsbeweging. Maar let op dat je niet te veel druk op de maag zet en dat je de positie van de maag niet omkeert. Liever geen yoga en buikspieroefeningen dus. 
 • Draag losse kleding. 

Wat kan je doen tegen reflux bij volwassenen? Kruidengeneeskunde

Johannesbroodboom pitmeelgompoeder tegen reflux bij volwassenen (Foto Wikimedia Commons)
Johannesbroodboom (Foto Davidbena Wikimedia Commons)

In mijn boek vind je nog meer kruiden en bereidingen die je kan uitproberen. Aangepaste doseringen voor volwassenen en oudere kinderen vind je hier.

Snelle en eenvoudige oplossing?

Geen tijd om zelf met kruiden aan de slag te gaan? Geen probleem! Ik kan je dit product aanraden dat het beste van de natuur verzamelt in handige capsules. De droogextracten van de "Westerse planten" koriander, duizendblad en citroenmelisse én de droogextracten van de "Ayurveda" namelijk myrobalaan, haritaki en amla versterken elkaars gunstige werking op maag en darmen en dragen zo bij tot een goede en vlotte spijsvertering:

 • Johannesbroodboompitmeel (Ceratonia siliqua): vormt een schuimlaagje bovenop de maaginhoud en beschermt de celwand van de maag.
 • Koriander (Coriandrum sativum): voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert branderigheid. 
 • Duizendblad (Achillea millefolium): werkt pijnstillend en ontstekingswerend op het spijsverteringsstelsel.
 • Citroenmelisse (Melissa officinalis): pijnstillend en ontstekingswerend op de maag, vooral bij stress.
 • Myrobalaan (Terminalia bellerica): tegen buikkrampen en antibacterieel.
 • Haritaki (Terminalia cheluba): stimuleert de spijsverteringsenzymen.
 • Amla (Emblica officinalis): ontstekingswerend. 

Je kan de handige capsules hier gemakkelijk online bestellen

Heb je nog vragen over brandend maagzuur en reflux bij volwassenen? Stel ze gerust op de pagina "contact" van deze website. Ik help je graag verder!

Hartelijke groet,
Tine

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelLinkedinMail